ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ ՄԱԹԵՄԱՏԻԿԱԿԱՆ ԱՌԱՐԿԱՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ
Ամբիոնը կազմավորվել է, որպես տեխնիկական առարկաների ցիկլային հանձնաժողով, այնուհետև վերանվանվել` բնագիտության ամբիոն, այժմ՝ ընդհանուր բնագիտական և մաթեմատիկական առարկաների ամբիոն :
Ամբիոնի վերահսկողության տակ են գտնվում հետևյալ առարկաները.
- Ֆիզիկա
- Ինֆորմատիկա
- Կենսաբանություն
- Քիմիա
- Օրգանական քիմիա
- Անալիտիկ քիմիա
- Ֆիզ.կոլ.քիմիա
- Մաթեմատիկա/ Հանրահաշիվ, Երկրաչափություն
- Համակարգչային օպերատորական գործ
- Տեղեկատվական տեխնոլոգիա
- Էկոլոգիայի հիմունքներ
- Մանրէակենսաբանություն
- Կաթի և կաթնամթերքի մանրէակենսաբանություն
- Կաթի և կաթնամթերքի կենսաքիմիա
- Սանիտարիայի և հիգիենայի պահպանում
Ամբիոնում ընդգրկված առարկաներից մի քանիսը դասավանդվում են քոլեջի բոլոր մասնագիտական խմբերում: Պարբերաբար թարմացվում են դասավանդվող առարկաների ծրագրերը և ուս. պլաները:
Ամբիոնում ընդգրկված բոլոր առարկաներից դասախոսները ունեն տեսական մեթոդական, հետազոտական աշխատանքներ:
Ամբիոնում ընդգրկված առարկաները դասավանդվում է ժամանակակից նորացված մեթոդներով` համալրված թեստային, լաբորատոր և գործնական աշխատանքներով:
Ամբիոնը հագեցած է կահավորված կաբինետ լաբորատորիաներով և համակարգչային դասասենյակով:ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԱՌԱՐԿԱՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ
- Տնտեսագիտության հիմունքներ
- Կառավարում
- Մենեջմենթ
- Աշխատակազմի կառավարում
- Մարդկային ռեսուրսների կառավարում
- Կառավարման ընդհանուր կարողություններ /Մենեջմենթ/
- Մարքետինգ։ Մարքետինգային հմտություններ
- Կիրառական տնտեսագիտություն և գործարար հմտություններ
- Ընդհանուր աշխատանքային գործունեության հմտություններ
- Մթերային ապրանքների ապրանքագիտություն
- ՆԶՊ, Քաղ.պաշտ. և արտակարգ իրավիճակների հիմնահարցեր
- Ճանապարհային երթևեկության անվտանգության ապահովում
- Ֆիզիկական կուլտուրա
- Կազմակերպության էկոնոմիկական կառավարում
- Գործարար հաղորդակցություն
- Աշխատանքային փաստաթղթերի կազմում
ՀԱՅԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՀԱՍԱՐԱԿԱԳԻՏԱԿԱՆ ԱՌԱՐԿԱՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ
- Պատմություն
- Իրավունքի հիմունքներ
- Քաղաքագիտություն և սոցիոլոգիա
- Հաղորդակցություն։Հաղորդակցության հմտություններ
- Սպասարկման վարվելակերպ և իմիջ
- Ղեկավարման հմտություն, հոգեբանություն և հյուրընկալության էթիկետ
- Մշակութաբանություն
- Հասարակագիտություն
- Հայոց լեզու
- Հայ գրականություն
- Հայոց լեզու և խոսքի մշակույթի հիմունքներ
- Հայոց պատմություն
- Ձեռներեցություն
- ՀՀ և միջազգային օրենսդրություն
- Ղեկավարման հմտություն, հոգեբանություն և սպասարկման էթիկետ
- Ուղղագրություն, ուղղախոսություն, կետադրություն
- Մասնագիտական հայոց լեզու պատմաճարտարապետական և մշակութային բնագավառում
- Մասնագիտական հայոց լեզու զբոսաշրջային ծառայությունների ոլորտում։
ԶԲՈՍԱՇՐՋՈՒԹՅԱՆ և ՍՊԱՍԱՐԿՄԱՆ ԱՄԲԻՈՆ
- ՀՀ և միջազգային օրենսդրությունը զբոսաշրջության ոլորտում
- Հյուրանոցների, զբոսաշրջային համալիրների և դրանց համարների տեսակները և դասակարգումը
- Հասարակական սննդի կազմակերպման ծառայություններ
- Փոխադրամիջոցներ
- Փոխադրման ծառայություններ զբոսաշրջության մեջ
- Ստորաբաժանման աշխատակիցների կառավարում և վերահսկում
- Համագործակցություն համապատասխան ծառայություններ մատուցող կազմակերպությունների հետ
- Զբոսաշրջային փաթեթի մշակում
- Զբոսաշրջային փաթեթի նախահաշվի կազմում
- Զբոսաշրջային փաթեթի ներկայացումը համապատասխան գործակալներին, զբոսաշրջային փաթեթի բարելավում և իրացում
- Զբոսանավարկություն
- Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների /Թիքեթինգ/ կիրառումը զբոսաշրջության մեջ
- Հյուրանոցների և զբոսաշրջային համալիրների ճանաչողություն
- Հիմնական ծառայությունների կազմակերպումը հյուրանոցային համալիրներում
- Օժանդակ և լրացուցիչ ծառայությունների կազմակերպումը հյուրանոցներում և զբոսաշրջային համալիրներում
- Միջոցառումների (MICE) կազմակերպում և սպասարկում հյուրանոցներում և զբոսաշրջային համալիրներում
- ՀՀ և միջազգային օրենսդրությունը սպասարկման և զբոսաշրջային ոլորտում
- Կոնֆլիկտների, փոփոխությունների և սթրեսների կառավարումը հյուրանոցներում և զբոսաշրջային համալիրներում
- Զբոսաշրջային ոլորտի միջազգային կարգավորումները
- Զբոսաշրջության և զբոսաշրջային ծառայությունների ճանաչում
- Զբոսաշրջային ռեսուրսներ
- Աշխարհագրություն
- Զբոսաշրջային աշխարհագրություն
ՕՏԱՐ ԼԵԶՈՒՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ
- Հունարեն/ նախասիրական և պարտադիր
- Հունարեն/ նախասիրական և պարտադիր
- Պարսկերեն
- Անգլերեն
- Անգլերեն՝ գրավոր, բանավոր՝ տարբեր մակարդակներով
- Մասնագիտական հաղորդակցում անգլերենով
- Ռուսաց լեզու
- Ռուսաց լեզու՝ գրավոր, բանավոր՝ տարբեր մակարդակներով
- Մասնագիտական հաղորդակցում ռուսերենով
- Գործավարություն հասկացողությունը և իրավական կարգավորումը
ՍՆՆԴԻ ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՅԻ ԱՄԲԻՈՆ
Տեխնոլոգիական ամբիոնը քոլեջի հիմնական և ծավալուն ամբիոններից մեկն է: Ամբիոնը վերահսկում է հետևյալ առարկաների դասավանդման կազմակերպման գործընթացը։
- ՀՍՕ խոհանոցային գույքի շահագործում
- Կարամելի պատրաստման հմտություններ
- Կոնֆետների և իրիսի պատրաստման հմտություններ
- Շոկոլադի և կակաո փոշու պատրաստման հմտություններ
- Մարմելադի և պաստեղի պատրաստման հմտություններ
- Դրաժեի, հալվայի պատրաստման հմտություններ
- Թխվածքաբլիթի պատրաստման հմտություններ
- Վաֆլու պատրաստման հմտություններ
- Տորթի և հրուշակեղենի պատրաստման հմտություններ
- Կեքսերի, ռուլետների և անուշահացերի պատրաստման հմտություններ
- Արևելյան քաղցրավենիքի պատրաստման հմտություններ
- Ցորենի ալյուրից հացի, հացաբուլկեղենի, կիսապատրաստվածքների պատրաստման հմտություններ
- Տարեկանի ալյուրից հացի, հացաբուլկեղենի, կիսապատրաստվածքների պատրաստման հմտություններ
- Ցորենի և տարեկանի խմոր․ մշակման , խմորային պատր․ թխման հմտություններ
- Մակարոնեղենի պատրաստման հմտություննեՐ
- Մանրէակենսաբանություն
- Գործընթացներ և ապարատներ
- Պրոցեսներ և ապարատներ
- Աշխատանքի անվտանգության սանիտարիա և հիգիենա
- Հացի, մակարոնեղենի և հրուշակեղենի տեխ․ սարքավորումներ
- Արտադրության կազմակերպում
- Հումքի և սննդամթերքի անվտանգություն
- Հումքի նախնական և ջերմային մշակում
- Պանրի արտադրության կազմակերպում
- Արտադրության տեխնոքիմիական վերահսկողություն
- Հացի, մակարոնեղենի և հրուշակեղենի արտադրության մեջ օգտակար հումքի և օժանդակ նյութերի բնութագրման և ընտրության հմտություններ
- Պատրաստի արտադրանքի ձևավորում և փաթեթավորում
- Կարագի արտադրության կազմակերպում
- Պաղպաղակի արտադրության կազմակերպում
- Կաթնային պահածոների արտադրության կազմակերպում
- Կաթնային հիմքով մանկական սննդի տեխնոլոգիա
- Երկրորդական հումքից պատրաստվող կաթնամթերքի տեխնոլոգիա
- Կաթի սերի արտադրություն
- Թթու կաթնամթերքի արտադրություն
- Կաթնաշոռի արտադրություն
- Կաթի ընդունում և վերամշակում
- Կաթի տարաների լցման հոսքագծեր
- Հումքի և սննդամթերքի անվտանգություն/ընտրովի/
- Կաթի և կաթնամթերի տեխ․ քիմ․ վերահսկողություն
- Տար․ սարք․ և սարքավ․ նախ․ գինու արտ․
- Տար․ սարք․ և սարքավ․ նախ․ գարեջրի արտ․
- Խաղողի մթերում և վերամշակում
- Հատիկի մթերումը և վերամշակումը գար․
- Քաղցուի պարզեցումը և խմորումը
- Փլուշի թրմեցումը և մասն․ կամ լրիվ խմոր․ գին․
- Գինիների խնամք, հնեցում, մշակում
- Որակի հսկումը գինեգործության մեջ
- Շշալցման իրականացումը գինու արտ․
- Գինու արտադրության տեխնոլոգիա
- Խաղողի սեղանի գինիների արտ․ տեխն․ գործընթացի վարման հմտություններ
- Հատուկ և արոմատացված խաղողի գինիների արտ․ տեխն․ գործընթացի վարման հմտություններ
- Խաղացող գինիների արտադրություն
- Կոնյակի արտադրություն
- Որակի հսկումը կոնյակի արտադրության մեջ
- Ածիկի պատրաստումը գարեջրի արտադրության մեջ
- Գարեջրի քաղցուի պատրաստում
- Գարեջրի քաղցուի խմորումը
- Ֆիլտրում
- Գինու և կոնյակի արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
- Օղի-լիկյորային արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
- Գարեջրի արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
- Գարեջրի որակի գնահատում և համտես
- Շշալցման իրականացումը գարեջրի արտ․ մեջ
- Սպիրտի արտադրություն/ընտրովի/
- Էլեկտրատեխնիկա, էլեկտրոնիկա, ավտոմատիկա
- Ստանդարտացում, սերտիդիկացում, մետրոլոգիա
- Աշխատանքի անվտանգություն և սան․ հիգիենա
- Անվտանգություն և առաջին օգնություն
- Օղի-լիկյորային արտադրանքի արտադրության տեխնոլոգիաներ
- Օղի-լիկյորային արտադրանքի, գարեջրի արտադրության տեխնոլոգիա
- Հյութերի և ոչ ալկոհոլային խմիչքների արտադրության տեխնոլոգիա
- Սննդային խտանյութերի արտադրության տեխնոլոգիա
- Սննդային խտանյութերի արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
- Օրգանական գյուղատնտեսություն
Ամբիոնի դասավանդող դասախոսները ղեկավարվում են նոր պետական ծրագրերով:
Երեք տարի անընդմեջ քոլեջում կազմակերպվել է "USAID VIRGINICE TECH" սեմինար պարապմունքներ, որոնց մասնակցել են ամբիոնի գրեթե բոլոր անդամները:
Բոլոր մասնագիտական առարկաներից քոլեջում գործում են կաբինետ-լաբորատորիաներ, որոնք հնարավորինս հագեցված են սարքավորումներով, գրականությամբ, դիդակտիկ նյութերով, որոնք պարբերաբար թարմացվում են: Ամբիոնում մեծ ուշադրություն է դարձվում գործնական աշխատանքների կատարմանը:
ՀԱՆՐԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՅԻ ԱՄԲԻՈՆ
ՀԱՆՐԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՅԻ ԱՄԲԻՈՆ
- Սպասարկման արտադրության կազմակերպում
- Նախուտեստների պատրաստում և տեխնոլոգ․ վերահսկում
- Ապուրների և թանձրուկների պատրաստում և տեխնոլոգ․ վերահսկում
- Ձկից և ոչ ձկնային ծովամթերքների խոհ․ արտ․ ստացում և տեխն․ վերահսկ․
- Մսից և մսամթերքից կերակրատեսակների պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
- Թռչնամսից կերակր․ պատ․ և տեխն․ վերահսկ․
- Որսամսից խոհարարական արտադրանքի ստացում և տեխ․ վերահսկ․
- Ձավարեղենից, ընդեղենից և մակարոն․ կերակրատեսակների պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
- Բանջարեղենից և սնկերից խոհ․ արտ․ պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
- Ալր․ արտադրանքի պատր․ պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
- Աղանդերի պատր․ և տեխ․ վերահսկ․
- Միջազգային խոհանոցի ճանաչված կեր․ պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
- Տաք և սառը ըմպելիքների պատր․
- Բաղադրատոմսի, կերակրացանկի կազմում
- Սննդամթերքի ձևավորում և փաթեթավորում
- Սեղանի ձևավորում և սպասքադրում
- Հումքի նախնական և ջերմային մշակում
- Սննդի պատրաստման տեխնոլոգիա/ընտրովի/
- Սննդային հավելումներ/ ընտրովի/
- Դիետոլոգիա
Ամբիոնի դասախոսները մեծ ուշադրություն են դարձնում իրենց մասնագիտական առաջընթացի զարգացմանը, ուսումնամեթոդական համալիրի հարստացմանը: Նրանք այդ նպատակով կազմել և կազմում են հետաքրքիր տեխնոլոգիական քարտեր, բաղադրատոմսերի հավաքածուներ, դասագրքեր, ուսումնամեթոդական ձեռնարկներ։
Դրանցից են՝
- «Ապուրներ»,
- «Հունական խոհանոց»,
- «Հայկական ավանդական խոհանոց»,
- «Հասարակական սնունդ»
Հետազոտական մեծածավալ աշխատանքներ են կատարել «Հանրային սննդամթերքի տեխնոլոգիա» մասնագիտության տարբեր կուրսերի ուսանողները՝ իրենց դասախոսների ղեկավարությամբ: Այդ աշխատանքներից են «Սննդում օգտագործվող դեղաբույսերը», «Ազգային խոհանոցի պատմությունից», «Միջազգային խոհանոց», «Աշխարհի համերը»:
Ուսանողները մասնակցում են ՀՀ մարզերում, ինչպես նաև արտերկրում կազմակերպվող փառատոնների:
Յուրաքանչյուր մոդուլի ավարտին կազմակերպվում են գործնական կարողությունների, հմտությունների ստուգատեսներ:
Ուշագրավ էր վերջերս կազմակերպած «Դդմի փառատոնը», որին մասնակցում Էր Հունաստանի պատվիրակությունը դեսպանի գլխավորությամբ:
Քոլեջը միջազգային հասարակական կազմակերպությունների և գործատուների հետ ունի սերտ համագործակցություն: Այդ համագործակցության արդյունքում շատ ուսանողներ և դասախոսներ եղել են արտասահմանյան մի շարք երկրների համապատասխան քոլեջներում՝ հիմնականում փորձի փոխանակման նպատակով: Այդ երկրներից են Ռուսաստանը, Չեխիան, Էստոնիան, Հունաստանը, Իտալիան, Լյուքսեմբուրգը, ուր մեր ուսանողները ներկայացրել են մեր ազգային խոհանոցը և հաճախ վերադարձել մրցանակներով, շնորհակալագրերով։