ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ ՄԱԹԵՄԱՏԻԿԱԿԱՆ ԱՌԱՐԿԱՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ

 

    Ամբիոնը կազմավորվել է, որպես տեխնիկական առարկաների ցիկլային հանձնաժողով, այնուհետև վերանվանվել` բնագիտության ամբիոն, այժմ՝ ընդհանուր բնագիտական և մաթեմատիկական առարկաների ամբիոն :

                  Ամբիոնի վերահսկողության տակ են գտնվում հետևյալ առարկաները.

  • Ֆիզիկա
  • Ինֆորմատիկա
  • Կենսաբանություն
  • Քիմիա
  • Օրգանական քիմիա
  • Անալիտիկ քիմիա
  • Ֆիզ.կոլ.քիմիա
  • Մաթեմատիկա/ Հանրահաշիվ, Երկրաչափություն
  • Համակարգչային օպերատորական գործ
  • Տեղեկատվական տեխնոլոգիա
  • Էկոլոգիայի հիմունքներ
  • Մանրէակենսաբանություն
  • Կաթի և կաթնամթերքի մանրէակենսաբանություն
  • Կաթի և կաթնամթերքի կենսաքիմիա
  • Սանիտարիայի և հիգիենայի պահպանում

 

                    Ամբիոնում ընդգրկված առարկաներից մի քանիսը դասավանդվում են քոլեջի բոլոր մասնագիտական խմբերում: Պարբերաբար թարմացվում են դասավանդվող առարկաների ծրագրերը և ուս. պլաները:

                   Ամբիոնում ընդգրկված բոլոր առարկաներից դասախոսները ունեն տեսական մեթոդական, հետազոտական աշխատանքներ:

                  Ամբիոնում ընդգրկված առարկաները դասավանդվում է ժամանակակից նորացված մեթոդներով` համալրված թեստային, լաբորատոր և գործնական աշխատանքներով:

                    Ամբիոնը հագեցած է կահավորված կաբինետ լաբորատորիաներով և համակարգչային դասասենյակով:

ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԱՌԱՐԿԱՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ

 
  • Տնտեսագիտության հիմունքներ
  • Կառավարում
  • Մենեջմենթ
  • Աշխատակազմի կառավարում
  • Մարդկային ռեսուրսների կառավարում
  • Կառավարման ընդհանուր կարողություններ /Մենեջմենթ/
  • Մարքետինգ։ Մարքետինգային հմտություններ
  • Կիրառական տնտեսագիտություն և գործարար հմտություններ
  • Ընդհանուր աշխատանքային գործունեության հմտություններ
  • Մթերային ապրանքների ապրանքագիտություն
  • ՆԶՊ, Քաղ.պաշտ. և արտակարգ իրավիճակների հիմնահարցեր
  • Ճանապարհային երթևեկության անվտանգության ապահովում
  • Ֆիզիկական կուլտուրա
  • Կազմակերպության էկոնոմիկական կառավարում
  • Գործարար հաղորդակցություն
  • Աշխատանքային փաստաթղթերի կազմում

ՀԱՅԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՀԱՍԱՐԱԿԱԳԻՏԱԿԱՆ ԱՌԱՐԿԱՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ

 

 

  • Պատմություն
  • Իրավունքի հիմունքներ
  • Քաղաքագիտություն և սոցիոլոգիա
  • Հաղորդակցություն։Հաղորդակցության հմտություններ
  • Սպասարկման վարվելակերպ և իմիջ
  • Ղեկավարման հմտություն, հոգեբանություն և հյուրընկալության էթիկետ
  • Մշակութաբանություն
  • Հասարակագիտություն
  • Հայոց լեզու
  • Հայ գրականություն
  • Հայոց լեզու և խոսքի մշակույթի հիմունքներ
  • Հայոց պատմություն
  • Ձեռներեցություն
  • ՀՀ և միջազգային օրենսդրություն
  • Ղեկավարման հմտություն, հոգեբանություն և սպասարկման էթիկետ
  • Ուղղագրություն, ուղղախոսություն, կետադրություն
  • Մասնագիտական հայոց լեզու պատմաճարտարապետական և մշակութային բնագավառում
  • Մասնագիտական հայոց լեզու զբոսաշրջային ծառայությունների ոլորտում։

ԶԲՈՍԱՇՐՋՈՒԹՅԱՆ և ՍՊԱՍԱՐԿՄԱՆ ԱՄԲԻՈՆ

 
  • ՀՀ և միջազգային օրենսդրությունը զբոսաշրջության ոլորտում
  • Հյուրանոցների, զբոսաշրջային համալիրների և դրանց համարների տեսակները և դասակարգումը
  • Հասարակական սննդի կազմակերպման ծառայություններ
  • Փոխադրամիջոցներ
  • Փոխադրման ծառայություններ զբոսաշրջության մեջ
  • Ստորաբաժանման աշխատակիցների կառավարում և վերահսկում
  • Համագործակցություն համապատասխան ծառայություններ մատուցող կազմակերպությունների հետ
  • Զբոսաշրջային փաթեթի մշակում
  • Զբոսաշրջային փաթեթի նախահաշվի կազմում
  • Զբոսաշրջային փաթեթի ներկայացումը համապատասխան գործակալներին, զբոսաշրջային փաթեթի բարելավում և իրացում
  • Զբոսանավարկություն
  • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների /Թիքեթինգ/ կիրառումը զբոսաշրջության մեջ
  • Հյուրանոցների և զբոսաշրջային համալիրների ճանաչողություն
  • Հիմնական ծառայությունների կազմակերպումը հյուրանոցային համալիրներում
  • Օժանդակ և լրացուցիչ ծառայությունների կազմակերպումը հյուրանոցներում և զբոսաշրջային համալիրներում
  • Միջոցառումների (MICE) կազմակերպում և սպասարկում հյուրանոցներում և զբոսաշրջային համալիրներում
  • ՀՀ և միջազգային օրենսդրությունը սպասարկման և զբոսաշրջային ոլորտում
  • Կոնֆլիկտների, փոփոխությունների և սթրեսների կառավարումը հյուրանոցներում և զբոսաշրջային համալիրներում
  • Զբոսաշրջային ոլորտի միջազգային կարգավորումները
  • Զբոսաշրջության և զբոսաշրջային ծառայությունների ճանաչում
  • Զբոսաշրջային ռեսուրսներ
  • Աշխարհագրություն
  • Զբոսաշրջային աշխարհագրություն

ՕՏԱՐ ԼԵԶՈՒՆԵՐԻ ԱՄԲԻՈՆ

 
  • Հունարեն/ նախասիրական և պարտադիր
  • Հունարեն/ նախասիրական և պարտադիր
  • Պարսկերեն
  • Անգլերեն
  • Անգլերեն՝ գրավոր, բանավոր՝ տարբեր մակարդակներով
  • Մասնագիտական հաղորդակցում անգլերենով
  • Ռուսաց լեզու
  • Ռուսաց լեզու՝ գրավոր, բանավոր՝ տարբեր մակարդակներով
  • Մասնագիտական հաղորդակցում ռուսերենով
  • Գործավարություն հասկացողությունը և իրավական կարգավորումը

ՍՆՆԴԻ ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՅԻ ԱՄԲԻՈՆ

 

Տեխնոլոգիական ամբիոնը քոլեջի հիմնական և ծավալուն ամբիոններից մեկն է: Ամբիոնը վերահսկում է հետևյալ առարկաների դասավանդման կազմակերպման գործընթացը։

  • ՀՍՕ խոհանոցային գույքի շահագործում
  • Կարամելի պատրաստման հմտություններ
  • Կոնֆետների և իրիսի պատրաստման հմտություններ
  • Շոկոլադի և կակաո փոշու պատրաստման հմտություններ
  • Մարմելադի և պաստեղի պատրաստման հմտություններ
  • Դրաժեի, հալվայի պատրաստման հմտություններ
  • Թխվածքաբլիթի պատրաստման հմտություններ
  • Վաֆլու պատրաստման հմտություններ
  • Տորթի և հրուշակեղենի պատրաստման հմտություններ
  • Կեքսերի, ռուլետների և անուշահացերի պատրաստման հմտություններ
  • Արևելյան քաղցրավենիքի պատրաստման հմտություններ
  • Ցորենի ալյուրից հացի, հացաբուլկեղենի, կիսապատրաստվածքների պատրաստման հմտություններ
  • Տարեկանի ալյուրից հացի, հացաբուլկեղենի, կիսապատրաստվածքների պատրաստման հմտություններ
  • Ցորենի և տարեկանի խմոր․ մշակման , խմորային պատր․ թխման հմտություններ
  • Մակարոնեղենի պատրաստման հմտություննեՐ
  • Մանրէակենսաբանություն
  • Գործընթացներ և ապարատներ
  • Պրոցեսներ և ապարատներ
  • Աշխատանքի անվտանգության սանիտարիա և հիգիենա
  • Հացի, մակարոնեղենի և հրուշակեղենի տեխ․ սարքավորումներ
  • Արտադրության կազմակերպում
  • Հումքի և սննդամթերքի անվտանգություն
  • Հումքի նախնական և ջերմային մշակում
  • Պանրի արտադրության կազմակերպում
  • Արտադրության տեխնոքիմիական վերահսկողություն
  • Հացի, մակարոնեղենի և հրուշակեղենի արտադրության մեջ օգտակար հումքի և օժանդակ նյութերի բնութագրման և ընտրության հմտություններ
  • Պատրաստի արտադրանքի ձևավորում և փաթեթավորում
  • Կարագի արտադրության կազմակերպում
  • Պաղպաղակի արտադրության կազմակերպում
  • Կաթնային պահածոների արտադրության կազմակերպում
  • Կաթնային հիմքով մանկական սննդի տեխնոլոգիա
  • Երկրորդական հումքից պատրաստվող կաթնամթերքի տեխնոլոգիա
  • Կաթի սերի արտադրություն
  • Թթու կաթնամթերքի արտադրություն
  • Կաթնաշոռի արտադրություն
  • Կաթի ընդունում և վերամշակում
  • Կաթի տարաների լցման հոսքագծեր
  • Հումքի և սննդամթերքի անվտանգություն/ընտրովի/
  • Կաթի և կաթնամթերի տեխ․ քիմ․ վերահսկողություն
  • Տար․ սարք․ և սարքավ․ նախ․ գինու արտ․
  • Տար․ սարք․ և սարքավ․ նախ․ գարեջրի արտ․
  • Խաղողի մթերում և վերամշակում
  • Հատիկի մթերումը և վերամշակումը գար․
  • Քաղցուի պարզեցումը և խմորումը
  • Փլուշի թրմեցումը և մասն․ կամ լրիվ խմոր․ գին․
  • Գինիների խնամք, հնեցում, մշակում
  • Որակի հսկումը գինեգործության մեջ
  • Շշալցման իրականացումը գինու արտ․
  • Գինու արտադրության տեխնոլոգիա
  • Խաղողի սեղանի գինիների արտ․ տեխն․ գործընթացի վարման հմտություններ
  • Հատուկ և արոմատացված խաղողի գինիների արտ․ տեխն․ գործընթացի վարման հմտություններ
  • Խաղացող գինիների արտադրություն
  • Կոնյակի արտադրություն
  • Որակի հսկումը կոնյակի արտադրության մեջ
  • Ածիկի պատրաստումը գարեջրի արտադրության մեջ
  • Գարեջրի քաղցուի պատրաստում
  • Գարեջրի քաղցուի խմորումը
  • Ֆիլտրում
  • Գինու և կոնյակի արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
  • Օղի-լիկյորային արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
  • Գարեջրի արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
  • Գարեջրի որակի գնահատում և համտես
  • Շշալցման իրականացումը գարեջրի արտ․ մեջ
  • Սպիրտի արտադրություն/ընտրովի/
  • Էլեկտրատեխնիկա, էլեկտրոնիկա, ավտոմատիկա
  • Ստանդարտացում, սերտիդիկացում, մետրոլոգիա
  • Աշխատանքի անվտանգություն և սան․ հիգիենա
  • Անվտանգություն և առաջին օգնություն
  • Օղի-լիկյորային արտադրանքի արտադրության տեխնոլոգիաներ
  • Օղի-լիկյորային արտադրանքի, գարեջրի արտադրության տեխնոլոգիա
  • Հյութերի և ոչ ալկոհոլային խմիչքների արտադրության տեխնոլոգիա
  • Սննդային խտանյութերի արտադրության տեխնոլոգիա
  • Սննդային խտանյութերի արտ․ տեխ․ սարքավորումներ
  • Օրգանական գյուղատնտեսություն

 

 Ամբիոնի դասավանդող դասախոսները ղեկավարվում են նոր պետական ծրագրերով:

 Երեք տարի անընդմեջ քոլեջում կազմակերպվել է "USAID VIRGINICE TECH" սեմինար պարապմունքներ, որոնց մասնակցել են ամբիոնի գրեթե բոլոր անդամները:

 Բոլոր մասնագիտական առարկաներից քոլեջում գործում են կաբինետ-լաբորատորիաներ, որոնք հնարավորինս հագեցված են սարքավորումներով, գրականությամբ, դիդակտիկ նյութերով, որոնք պարբերաբար թարմացվում են: Ամբիոնում մեծ ուշադրություն է դարձվում գործնական աշխատանքների կատարմանը:

ՀԱՆՐԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՅԻ ԱՄԲԻՈՆ

 

ՀԱՆՐԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՅԻ ԱՄԲԻՈՆ

 

  • Սպասարկման արտադրության կազմակերպում
  • Նախուտեստների պատրաստում և տեխնոլոգ․ վերահսկում
  • Ապուրների և թանձրուկների պատրաստում և տեխնոլոգ․ վերահսկում
  • Ձկից և ոչ ձկնային ծովամթերքների խոհ․ արտ․ ստացում և տեխն․ վերահսկ․
  • Մսից և մսամթերքից կերակրատեսակների պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
  • Թռչնամսից կերակր․ պատ․ և տեխն․ վերահսկ․
  • Որսամսից խոհարարական արտադրանքի ստացում և տեխ․ վերահսկ․
  • Ձավարեղենից, ընդեղենից և մակարոն․ կերակրատեսակների պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
  • Բանջարեղենից և սնկերից խոհ․ արտ․ պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
  • Ալր․ արտադրանքի պատր․ պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
  • Աղանդերի պատր․ և տեխ․ վերահսկ․
  • Միջազգային խոհանոցի ճանաչված կեր․ պատ․ և տեխ․ վերահսկ․
  • Տաք և սառը ըմպելիքների պատր․
  • Բաղադրատոմսի, կերակրացանկի կազմում
  • Սննդամթերքի ձևավորում և փաթեթավորում
  • Սեղանի ձևավորում և սպասքադրում
  • Հումքի նախնական և ջերմային մշակում
  • Սննդի պատրաստման տեխնոլոգիա/ընտրովի/
  • Սննդային հավելումներ/ ընտրովի/
  • Դիետոլոգիա

 

 

  Ամբիոնի դասախոսները մեծ ուշադրություն են դարձնում իրենց մասնագիտական առաջընթացի զարգացմանը, ուսումնամեթոդական համալիրի հարստացմանը: Նրանք այդ նպատակով կազմել և կազմում են հետաքրքիր տեխնոլոգիական քարտեր, բաղադրատոմսերի հավաքածուներ, դասագրքեր, ուսումնամեթոդական ձեռնարկներ։

 

Դրանցից են՝

  • «Ապուրներ»,
  • «Հունական խոհանոց»,
  • «Հայկական ավանդական խոհանոց»,
  • «Հասարակական սնունդ»
         Հետազոտական մեծածավալ աշխատանքներ են կատարել «Հանրային սննդամթերքի տեխնոլոգիա» մասնագիտության տարբեր կուրսերի ուսանողները՝ իրենց դասախոսների ղեկավարությամբ: Այդ աշխատանքներից են «Սննդում օգտագործվող դեղաբույսերը», «Ազգային խոհանոցի պատմությունից», «Միջազգային խոհանոց», «Աշխարհի համերը»:   
          Ուսանողները մասնակցում են ՀՀ մարզերում, ինչպես նաև արտերկրում կազմակերպվող փառատոնների:

    Յուրաքանչյուր մոդուլի ավարտին կազմակերպվում են գործնական կարողությունների, հմտությունների ստուգատեսներ:

   Ուշագրավ էր վերջերս կազմակերպած «Դդմի փառատոնը», որին մասնակցում Էր Հունաստանի պատվիրակությունը դեսպանի գլխավորությամբ:

   Քոլեջը միջազգային հասարակական կազմակերպությունների և գործատուների հետ ունի սերտ համագործակցություն: Այդ համագործակցության արդյունքում շատ ուսանողներ և դասախոսներ եղել են արտասահմանյան մի շարք երկրների համապատասխան քոլեջներում՝ հիմնականում փորձի փոխանակման նպատակով: Այդ երկրներից են Ռուսաստանը, Չեխիան, Էստոնիան, Հունաստանը, Իտալիան, Լյուքսեմբուրգը, ուր մեր ուսանողները ներկայացրել են մեր ազգային խոհանոցը և հաճախ վերադարձել մրցանակներով, շնորհակալագրերով։